Ernst Glerum (1955, Deventer)  studeerde klassiek contrabas aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij Henk Guldemond (Concertgebouworkest). Hij maakte in die tijd deel uit van het ASKO Ensemble (met opnames van Elliot Carter, Oestvolskaya en Bruno Maderna) en tal van improviserende muziekgezelschappen, waaronder het J.C.Tans Orchestra, Amsterdam String Trio, Sean Bergin My Own Band, Nedly Elstak, Hans Dulfer, Theo Loevendie, Piet Kuiters en Curtis Clark.

Ook speelde hij - vaak met Han Bennink - concerten met o.a. Art Hodes, Teddy Edwards, Bud Shank, Benny Maupin, Jaki Byard, Jimmy Knepper, Bud Shank, Steve Lacy, Uri Caine, Don Byron, Henry Threadgill, Jamaladeen Tacuma,  Butch Morris, Dave Douglas, John Zorn en George Lewis.


In de jaren negentig werd hij lid van het Instant Composers Pool Orchestra van Misha Mengelberg en Han Bennink en maakte deel uit van groepen van o.a. pianist Guus Janssen, saxofonist Paul Termos, pianist Michiel Borstlap en Available Jelly met Michael Moore en Michael Vatcher.


In 2004 startte hij het onafhankelijke label Favorite Records, waarmee hij diverse eigen projecten op cd en dvd uitbrengt. Hij maakte o.a. cd's met zijn trio Glerum Omnibus en het solo-programma Glerum Ex Machina, met video en samples.


Recentelijk speelt Ernst Glerum behalve in zijn eigen trio Glerum Omnibus in het Instant Composers Pool Orchestra, in The Quartet NL met Benjamin Herman en Peter Beets, in het International Quartet van altist Paul van Kemenade met Ray Anderson en in duo met gitarist Marzio Scholten.


Compositie

Ernst Glerum componeerde voor J.C.Tans & The Rockets, Amsterdam String Trio, Ebony String Quartet en voor eigen projecten zoals Glerum Omnibus. Voor het NOS/Meervaart Jazz Festival 1987 schreef hij in opdracht 'Seven New Klookabilities'.

Hij schreef muziek voor een aantal film- en tv-produkties, waaronder 'Lagonda' van Robin van Erven Dorens' en 'Stad Aan De Haven' van Annegien Haselager en Niki Boomkens.Prijzen

De cd 'Monk' van het trio Bennink/Borstlap/Glerum won in 2009 de Edison Prijs. In datzelfde jaar ontving Glerum de belangrijkste nederlandse jazzprijs, de VPRO/Boy Edgar Prijs.

Het 48-Hour Film Festival 2007 eerde hem met de 1e prijs voor de muziek bij de film Souvenir van Henk Haselager.


Educatie

Ernst Glerum is docent contrabas aan het Conservatorium van Amsterdam; hij gaf verscheidene workshops in binnen- en buitenland, waaronder Banff Jazz and Creative Music Workshop Canada, Artez Conservatorium Enschede en Arnhem en Summer Jazz Workshop Conservatorium van Amsterdam.


Selecte discografie

Amsterdam String Trio - Winter Theme

ICP - Bospaadje Konijnehol

JC Tans - A Rocket Symphony

Sean Bergin - Kid's Mistery

Glerum Omnibus - Omnibus One; OmnibusTwo; 57 Variations; Paper Models; Handful

Benjamin Herman - Hypochristmastreefuzz

Guus Janssen - Lighter; Zwik

Bennink/Borstlap/Glerum - Monk

Ruben Hein - Loose Fit Revisited

Paul van Kemenade - Who's In ChargeBiography

photo: Hans Speekenbrink